A NoBoMa (LLP-LDV-TOI-11-AT-001) projekt bemutatása

A Pécsi Caritas partnerként vesz részt a „No Borders Manual in elderly care to promote mobility, international lifelong learning and the transfer of competences in Eastern, Central and Southeastern Europe” - NoBoMa elnevezésű, az Európai Bizottság Leonardo da Vinci programja által részfinanszírozott innováció-transzfer projektben, melyet a bécsi Institute for Social Science Documentation and Methodology (WISDOM) koordinál.

A projekt célja, hogy elősegítse az idősápolási szakma területén elismert készségek és képesítések átlátszóságát és elismertetését Ausztria, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovénia területén. A cél elérése érdekében a projekt során fejlesztett eszközök a Kompetencia-mátrixok, és a gyakorlat-orientált önellenőrző felmérési eszköz, mellyel az idősgondozók felmérhetik saját kompetenciáikat.

A projektről és annak eredményeiről bővebben tájékozódhatnak (angol nyelven) a projekt honlapján.
A NoBoMa (LLP-LDV-TOI-11-AT-001) projekt bemutatása (2011-2013)

Mivel Európa „öregszik - nő az időskorúak aránya a népességben és a várható élettartam kitolódik - az idősgondozásra és olyan rokon szakmákra, mint az otthonápolás, otthoni segítségnyújtás, palliatív ellátás, hospice teamek és támogató szolgálatok munkája, egyre nagyobb igény mutatkozik a jövőben. Az európai munkaerőpiac ugyanakkor jól képzett, rugalmas és sokféle, mégis egységes tudású szakembereket igényel: szociális gondozókat, ápolókat, önkénteseket, közép- és felsővezetőket.

A Pécsi Caritas partnerként vesz részt egy ilyen témájú európai együttműködési projektben. A „No Borders Manual in elderly care to promote mobility, international lifelong learning and the transfer of competences in Eastern, Central and Southeastern Europe� - NoBoMa elnevezésű innováció-transzfer projektet az Európai Bizottság Leonardo da Vinci programja és az Osztrák Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Szövetségi Minisztérium (BMASK) társfinanszírozza, melyet a bécsi Institute for Social Science Documentation and Methodology (WISDOM) koordinál.

A projekt célja, hogy elősegítse az idősápolási szakma területén elismert készségek és képesítések áttekinthetőségét és elismertetését Ausztria, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovénia területén. A végzettségek és a kompetenciák áttekinthetősége a kulcsa ugyanis annak a folyamatnak, mely során a képzési rendszereket a tudásalapú társadalom igényeihez lehet igazítani. A cél elérése érdekében a projekt során fejlesztett eszközök az Idősgondozási Kompetenciamátrixok, és a gyakorlat-orientált Önellenőrző Felmérési Eszköz. Ez utóbbi segítségével gondozók felmérhetik saját kompetenciáikat, melyek az idősgondozás területén szükségesek, és a honlap Továbbképzési Adatbázisában hasznos információkat (mint pl. képzési lehetőségek, szakirodalom, honlapok és hálózatok stb.) találnak hiányzó készségeik bővítésére.

A projektről és annak eredményeiről bővebben tájékozódhatnak (angol nyelven) aprojekt honlapján. A projekt termékek - az "Idősgondozás" Jövőbeni Siker Nemzetközi Kompetenciamátrix, az Önellenőrző Felmérési Eszköz, és aTovábbképzési Adatbázis - magyar nyelven is elérhetőek!

www.noboma.at