Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\images\bmenu_rolunk2.gif

Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\images\bmenu_munkank1.gif

Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\images\bmenu_projektek1.gif

Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\images\bmenu_caritas1.gif

Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\images\bmenu_tamogatas1.gif

Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\images\bmenu_kapcsolat1.gif

 

 

VEZETŐI KÖSZÖNTŐ

TÖRTÉNETÜNK

KÜLDETÉSÜNK

JÖVŐKÉPÜNK

ALAPSZABÁLYUNK

KÖZPONTUNK

MUNKATÁRSAINK

ÉVES BESZÁMOLÓ

SAJTÓ

ARCHÍVUM

GALÉRIA

A CARITAS 20 ÉVES JUBILEUMA

CARITAS ÖNKÉNTES NAP - 2011/11/29

LEGFRISSEBB HÍREK

 

 

Június:

 

Aki igazságra tanított sokakat

Elhunyt dr. Szalai János atya

 

Leírás: Dr. Szalai János (1923-2015)

Dr. Szalai János c. prépost, püspöki tanácsos, ny. teológiai tanár, ny. karitász igazgató életének 92., papságának 69. évében 2015. május 18-án elhunyt. Temetése 2015. június 4-én 12.00 órai kezdettel lesz a Pécsi Köztemető Szent Mihály kápolnájában.

Szalai János atya egyszerű, vallásos család gyermekeként született a Tolna megyei Tamási községben 1923. július 7-én. Nagyszülei földművesek voltak, édesapja járásbírósági tisztviselő. Tanulmányait a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában végezte, majd 1941-ben a pécsi szeminárium növendéke lett. 1946. június 23-án szentelték pappá. Egy évig a Központi Szemináriumban tanult, ahol 1947-ben doktori címet szerzett.

Közel tizenöt esztendeig káplánként szolgált a Pécsi Egyházmegyében Erzsébet, Ozora, Görcsöny, Szekszárd településeken, majd néhány hónapig Szentdénesen volt helyettes plébános.

1961 szeptemberében Cserháti József pécsi káptalani helynök ajánlására elfogadta a győri szeminárium dogmatikatanári állását, mely nagy fordulatot hozott életében. Teológiai tanárként és szemináriumi elöljáróként sokat tett a papnevelés megújulásáért. Több mint negyed évszázadon át oktatta nagy elhivatottsággal és szeretettel a többnyire Dunántúlról érkező papnövendékeket, nemcsak tantárgyainak ismeretére, a fundamentálteológia és dogmatika tudományára, hanem a jövőt formáló pasztorációra is a II. Vatikáni Zsinat szellemében. Tanítványai ma is kiváló szakmai felkészültségű tekintélyként emlékeznek rá, aki ezzel együtt mindig elérhető volt számukra nyitottságával és odafigyelésével, melyből példát és erőt meríthettek.

1987-ben tért vissza a Pécsi Egyházmegyébe, ahol megszervezte az Egyházmegyei Teológiai Tanfolyamot és azt kilenc éven át vezette, valamint 14 esztendőn keresztül az újjászervezett Karitász igazgatójaként szolgált. Irányítása alatt kiemelkedő segítséget nyújtottak az Erdélyből érkezetteknek, később a délszláv háború menekültjeinek, valamint a hazai szegény sorsúaknak.

2001-ben vonult nyugdíjba, a tudomány iránti szeretete, tanítványai sorsának figyelemmel kísérése azonban továbbra is életének része maradt. Az utolsó hónapokig a Szent Lőrinc Gondozóotthon lakójaként mindig naprakész felkészültséggel szemlélte a világ eseményeit és példamutató igyekezettel igazi lelkipásztorként szolgálta lakótársait.

Odaadó papi szolgálatáért 1971-ben püspöki tanácsosi, majd 1984-ben c. préposti címet kapott, a rászorultakért végzett munkáját 2012-ben a Caritas Hungarica díjjal ismerték el.

Fiatalos lendületére, mely a nehézségekben is az Isten iránti hűségre és Krisztus szeretetére mutatott, hitet és reményt hordozó példaként emlékezünk!

Nyugodjék békében!

 

Május:

 

Gyűjtés Ambrus Tamás gyógykezelésére

 

A Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-vel és a Pécsi Vasutas Sportkörrel együtt szervezett gyűjtést a súlyos

agyi lymphomában szenvedő Ambrus Tamás vízilabdázó, korábbi pécsi edző,

 a Ferencváros örökös bajnoka részére.

A gyűjtés során 3.380.345.- forint adomány gyűlt össze. Legnagyobb sajnálatunkra Ambrus Tamás halála miatt ez az összeg már nem tudott a rehabilitációban segíteni, ám a család költségeihez, így is segítséget jelentett.

Mély gyásszal és szeretettel emlékezünk Ambrus Tamásra.

 

KÖSZÖNJÜK AZ ADOMÁNYOZÓK SEGÍTSÉGÉT!

 

 

 

 

2015

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

December:

Erzsébeti telephelyünkön elindult a kerámia termékek gyártása. Galériában elérhető "Erzsébeti kerámia üzem" menü pont alatt.

 

Október:

Caritas Hungarica Díjak átadására került sor Budapesten a Magyar Szentek templomában. A rendezvényen minden egyházmegye képviseltette magát. A csaknem 150 fős ünnepségen egyházmegyénként évente legfeljebb 3 főnek ítélhetik oda az igazgatók ezt a kitüntető elismerést. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász önkéntesei közül Zoltai Jánosné bólyi, B.Tóth Mihályné szekszárdi és Fellinger Károlyné tamási csoportvezetők vehették át a karitász díját. 

Új karitász csoport alakul Mágocson és Sellyén. Szeretettel várjuk őket közösségünkbe.

Várhatóan október végén lesz az idei első EU-s élelmiszer osztás egyházmegyénkben. Az osztás során 9104 család, 24 469 fő, 99 településen részesül tartós élelmiszerben.

Új szociális részleget nyitottunk Pécsett, az Edison u. 35 számban, ahol keddtől csütörtökig 9.30 és 14 óra között állunk a rászorulók rendelkezésére. Várhatóan novemberben elkezdjük a hajléktalanok reggeliztetését is: forró teával és zsíros kenyérrel várjuk őket.

Szeptember:
 

Elsejétől folyamatosan fogadjuk az iskolai közösségi szolgálat keretében érkező diákokat.

Feladatuk az idősotthonokban a Támasz Alapítvány hajléktalanoknak fenntartott ápolóotthonában lévők rendszeres - heti egy alkalommal történő – látogatása.

Jelenleg három középiskolával van szerződésünk. A rendszeres szociális munkát végző diákok száma 32 fő. A programot a karitász részéről dr. Somogyi Csilla általános orvos vezeti.

Budapesten, a Múzeumkertben, a  Katolikus Társadalmi Napok keretében szervezetünk tablókkal szemléltethette azt a szociális munkát, melyet az egyházmegyében a romák körében végez. A látogatók a totók helyes kitöltéséért tárgyjutalmakat kaptak. A sátrunkat két napig érdeklődők nagy száma látogatta.

Kékesden Szent Mihály-napi búcsún vettünk részt 29-én, az ottani karitász csoport meghívására. Az ünnepi szentmisét harangtorony és kereszt megáldása előzte meg.

 Egyházzenei hangversenyen vettünk részt 29-én a Kodály Központban. A nagysikerű koncert apropója a Verdi jubileumi év volt.

Az új 2013/2014-es tanév elejére az Országos Karitász támogatásával 1,15 millió Ft értékben iskolakezdési támogatásban részesítettünk 230 gyermeket.

 

Elindult a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0798 Egészségprogramok a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítványnál című projekt.

Bővebben a projektet menüpont alatt.

Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\images\C_tabla_Egeszsegprogramok_Pecs-Egyhazmagyei_Alapitvany_612A.jpg


Katolikus Társadalmi Napok
Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\katolikiusnapok\kattars_banner_545x140_KAT_01.jpg

Augusztus:

2013. augusztus 5-10-ig Fonyódligeten az Erzsébet táborba nyaraltattunk 25 kisgyermeket 3 felnőtt kísérő segítségével.

Június:

3 hetes napközis tábort indítottunk 16 kisgyermek számára. Napi háromszori étkezést biztosítottunk és változatos programokat a Janus Pannonius utcai központunkban.

Április:

A húsvéti csomagosztás keretében 100 család részére tudunk segítséget nyújtani.

42 fő új munkavállalóval:

TÁMOP-1.4.3.-12-1-2012-0018 INNOVATÍV, KÍSÉRLETI FOGLALKOZTATÁSI PÁLYÁZAT

Bővebben a projektet menüpont alatt.

Leírás: C:\Users\AsusX402C\Desktop\images\Caritas_C_tabla.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A mozgalom alapításának éve: 1896
KATOLIKUS CARITAS ALAPÍTVÁNY PÉCS © - 2009

Az oldal megtekintéséhez ajánlott böngésző: Mozilla Firefox